Zabijačka má stmelit obyvatele Píšťan

Ústí nad Labem - Pravou venkovskou zabijačkou dnes v Píšťanech oslavili výročí sedmi set devadesáti let od založení obce. Slavit se správně mělo už v létě. Kvůli silné vichřici ale byly oslavy odloženy. Pozvání na společný guláš, pivo a jitrnice je podle starosty jedním z prvních pokusů, jak zlepšit sousedské vztahy.

Píšťany dnes zažily první posvícení v historii. Vůbec se ho ale nemusely dožít. Povodeň, která přišla před šesti lety, vesnici úplně zpustošila a v jednu chvíli se zdálo, že už se lidé nebudou mít kam vracet. „Tehdy to bylo zlé. Bál jsem se, že už lidé nebudou chtít zpět,“ vzpomíná starosta Píšťan Milan Šedina.  

Zničeným Píšťanům se ale dostalo velkorysé pomoci. Peníze přicházely od státu i kraje. Obálky plné tisícikorun přiváželi dobrovolní dárci. „Do obce se dostalo několik desítek milionů korun,“ říká Milan Šedina. Píšťany s dvěma sty obyvateli dnes vypadají lépe než některá města. Zato lidé už spolu nedrží tak jako dřív. „Dříve to tady chodilo tak, že se posekala tráva, prodalo se seno a koupilo pivo,“ popisuje dřívější atmosféru v obci Věra Šimůnková.

V Píšťaněch chtějí dát lidi znovu dohromady už proto, že mají velké plány. Počet obyvatel se má během příštích pár let zdvojnásobit. Píšťany už také nechtějí být vesnicí, ale městysem. Parcely pro budoucí obyvatele Píšťan jsou už připraveny.