Vyjednavači kraje: Koupě nemocnice Vrchlabí výhodnější než nájem

Hradec Králové - Vedení Královéhradeckého kraje chce nechat vypracovat projekt odkupu nemocnice ve Vrchlabí. Jde o reakci na závěry komise kraje, která odkoupení nemocnice od Alexandra Seidla označila za nejlepší variantu. Záměr odkoupit nebo pronajmout vrchlabskou nemocnici po volbách předložil jako první náměstek hejtmana Vladimír Dryml, který je zároveň ředitelem nemocnice. Prodej neschvaluje opozice spolu s hradeckou ČSSD. O osudu nemocnice se rozhodne začátkem roku.

Vyjednávací tým ve svých závěrech uvedl, že pokud se má vrchlabská nemocnice stát součástí sítě krajských zdravotnických zařízení, měl by kraj tuto nemocnici odkoupit. Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France mají vyjednavači za úkol jednat s městem Vrchlabí o bezúplatném převodu části jeho nemovitostí v areálu nemocnice na kraj, pokud by kraj tuto nemocnici získal. Radní kraje dnes také schválili záměr zachovat veřejně dostupnou zdravotní péči ve vrchlabské nemocnici.

Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí, kterou její majitel nabízí k prodeji za více než 120 milionů korun, jako jediná v České republice nevybírá regulační poplatky od pacientů mladších 18 let a je známá svými spory s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Dryml také tvrdí, že po jeho odchodu z funkce ředitele, který plánuje na konec letošního roku, hrozí nemocnici uzavření.

Nemocnice ve Vrchlabí se potýkala s nedostatkem zdravotníků, například opakovaně bylo uzavřené gynekologicko-porodnické oddělení. Ministerstvo zdravotnictví označilo nevybírání poplatků vrchlabskou nemocnicí za nezákonné a tvrdilo, že je to součást politického boje, do kterého jsou zatahováni pacienti. Poplatky za pacienty zaplatil sponzor, a VZP proto správní řízení s nemocnicí ukončila a pokutu jí nedala.