Přerovský dětský domov stále nesplňuje hygienické podmínky zákona

Přerov - Dětský domov v Přerově se přeměnil z internátního typu na rodinný, což přineslo řadu stavebních komplikací. Dvě nové koupelny by měly být hotové v příštím roce. Zatím má domov na hygienické zázemí udělenu výjimku. Žije v něm 23 dětí ve věku od 8 do 20 let. Zatímco v minulosti se scházely v jednom obývacím pokoji a celou řadu aktivit provozovaly společně, dnes jsou rozděleny na tři rodiny a veškeré zázemí potřebují hned třikrát.

Ředitel dětského domova Jan Pavlas informoval, že v domově jsou tři samostatné rodinné skupiny, z nich každá má svůj obývací pokoj včetně vestavěných kuchyňských linek, které se už v plném rozsahu provozují. Každá rodinná skupina může vykonávat jinou činnost a navzájem se neruší. Například zatímco jedna vystřihuje z papíru vánoční přáníčka, další dvě pečou cukroví. Každá ve své vlastní kuchyni.

Jak všem skupinám zajistit dostatek soukromí, nebylo kvůli dispozičnímu řešení budovy jednoduchou záležitostí. Nakonec se ale podařilo zákon naplnit. Vedoucí Oddělení krajského vzdělávání krajského úřadu Olomouc Karel Goš se nechal slyšet, že dětský domov splňuje podmínky s výjimkou od hygienické stanice týkající se úpravy sociálního zařízení.