Strakonice likvidují válečné dědictví

Strakonice - Strakonice by se měly už počátkem příštího roku zbavit jedovaté hlíny v podzemí místního hradu. Před desítkami let tam byly sklady chemikálií a po nich tady zůstalo přes tisíc tun zeminy kontaminované arzenem a dalšími nebezpečnými látkami. Likvidaci zaplatí z větší části Evropská unie.

Původně hospodářské sklepy strakonického hradu jsou tmavé a nepřístupné prostory, ve kterých by lidé neměli zůstávat příliš dlouho. Po druhé světové válce se z nich stal sklad nebezpečných látek, po něm tady zůstalo přes tisíc tun hlíny silně kontaminované chemikáliemi jako DDT nebo arzen. Místostarosta Strakonic Pavel Pavel (ODS) uvedl: „Je to bezesporu největší z ekologických zátěží v majetku města Strakonice.“

K nebezpečnému dědictví se nikdo nehlásí. Upozornil na něj ale například incident, který se stal ještě před rokem 1989, kdy se do podzemí dostala skupina chlapců. „Schovávali se tam a několik z nich upadlo do bezvědomí. Proto se šetřilo, kde přišli do styku s nebezpečnými látkami,“ dodal místostarosta Pavel. Primář Oddělení pracovního lékařství Nemocnice České Budějovice Aleš Hejlek doplnil: „DDT má střední jedovaté toxické účinky.“ Kontaminovaná zemina své okolí podle zástupců města bezprostředně neohrožuje, přesto se jí chtějí co nejrychleji zbavit. Už proto, že radnice hrad intenzivně obnovuje. Žádá o pomoc stát i Evropskou unii. Starosta města Pavel Vondrys (ODS) vysvětlil, že toto je jedna z posledních částí, které by se měly rekonstruovat.

Likvidace jedovaté hlíny bude drahá, je nutné ji spálit ve speciální peci. Státní fond životního prostředí nyní oznámil, že většinu potřebných peněz, přes 20 milionů korun, už má k dispozici. Mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová potvrdila: „Stav kontaminované zeminy na strakonickém hradě byl vyhodnocen jako výrazné ekologické riziko, takže pokud bude žádost v pořádku, bude v polovině března příštího roku doporučena ke schválení.“

Sanace hradního podzemí nebude podle představitelů města jednoduchá, většinu práce je potřeba udělat ručně, bez pomoci těžké techniky.