Nezaměstnanost se na Liberecku zvýší

Liberec - Liberecký kraj bude podle odborářů v příštím roce patřit k regionům s nejvyšší nezaměstnaností, lidí bez práce tam má být přes 7 procent. Například na Českolipsku může míra nezaměstnanosti podle specialistů z úřadu práce dokonce přesáhnout 7,5 procenta. Propouštět se bude hlavně ve sklářství a automobilovém průmyslu.

Jen v prvním prosincovém týdnu se přišlo přihlásit na českolipský úřad práce 500 lidí, kteří přišli o práci. A to nejhorší teprve přijde, tvrdí odboráři, nezaměstnaných začne přibývat hlavně na začátku příštího roku. Například firma Bohemia Optik na Novoborsku, která pracuje v automobilovém průmyslu, propustí více než čtvrtinu pracovníků. „Ze dvou set tam na začátku roku 2009 bude 144 zaměstnanců, což je poměrně velké procento,“ uvedl předseda Asociace samostatných odborů Liberec Milan Šubrt. Mluvčí Úřadu práce Česká Lípa Marcela Ottová doplnila: „Pro mikroregion Novoborsko 60 osob není málo.“

Propouštění nemine ani největšího zaměstnavatele Novoborska Crystalex. Zatím se hovoří o stovce lidí, kteří mají smlouvu na dobu určitou. Firmě ale s koncem roku končí i takzvané moratorium, což je období, kdy byla chráněná před věřiteli a před vyhlášením úpadku. „Ukončení moratoria nutně neznamená hromadné propouštění,“ dodala Marcela Ottová. Předseda odborového svazu Crystalex František Kuric podotkl: „Přestože věříme, že to pojede dál, stejně by k určitému propouštění v budoucnu došlo, protože tady jsou rezervy.“

V celém kraji je na nucených dovolených přes 10 tisíc lidí, kteří pracují v automobilovém průmyslu. I tady se odboráři obávají vlny propouštění. Úřady práce jsou prý na nápor připravené. „Přestože situace na trhu práce v Libereckém kraji není příznivá, je řešitelná,“ potvrdila ředitelka ÚP Liberec Kateřina Sadílková.

Lidé se začnou vracet z nařízených dovolených ve druhém a třetím lednovém týdnu, až potom firmy oznámí, kolik pracovníků propustí.