Policejní záchranáři končí po osmnácti letech v Hradci

Hradec Králové - Místo vrtulníků policie začnou v novém roce létat na základnách záchranné služby v Brně a v Hradci Králové soukromé helikoptéry. Zakázku ministerstva zdravotnictví pro osm z deseti stanovišť za 3 miliardy a 720 milionů korun vyhrál jediný účastník soutěže - sdružení firem Alfa Helicopter a DSA. A to na osm let. Soukromí provozovatelé zatím operovali na šesti místech. Teď policie zůstává už jen v Praze a v Plzni zase armáda.

Po osmnácti letech končí svou službu v záchranné službě Hradce Králové vrtulníky policie. Nahradí je stejné helikoptéry soukromé firmy Delta System Air. „Policie není vytěsňována, pouze se uspořádala letecká zdravotní služba trochu novým způsobem, blíž evropským zvyklostem. Jsou najímáni soukromí provozovatelé,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Podle palubního inženýra Policie ČR Jana Veličky je to však zbytečné.

Policie létala s dvoučlennou posádkou. Pilotovi v obtížných situacích významně pomáhal palubní inženýr. Soukromý provozovatel bude mít na palubě jen pilota. „Vycvičená vícečlenná posádka je samozřejmě bezpečnější než jeden pilot. Pokud budou létat jako jednočlenná posádka, tak by v noci létat neměli. Takže ten rozdíl tam pravděpodobně bude,“ dodává Jan Velička.

Zdravotníci se teď urychleně školí i ze základů provozu vrtulníku, aby uměli pilotovi pomoci. „Základní věci z navigace, znalost vrtulníku, komunikace ve vrtulníku. Standardně se u nás i ve světě létá v jednočlenné posádce,“ popisuje pilot vrtulníku Delta System Air Daniel Tuček.      

Vrtulníky se na heliportu v hradecké fakultní nemocnici vymění na Silvestra večer.  Policisté svůj odchod ze základny po osmnácti letech práce prožívají bolestně. Toto stanoviště totiž používali i při jiných záchranných akcích, například při povodních. Navíc se o výběrovém řízení na nového provozovatele letecké záchranné služby dozvěděli náhodou z internetu a v komisi nebyl přítomen nikdo ze zástupců kraje.