Usazení zrekonstruované rozhledny opět odloženo

Česká Kamenice - Silný nárazovitý vítr dnes ani napotřetí neumožnil usazení zrekonstruované rozhledny na vrchol Studenec. Unikátní ocelová konstrukce se přitom na vršek hory měla původně vrátit už v červenci, v den stodvacátého výročí jejího postavení.

Pět a půl hodiny dnes čekali piloti vrtulníků na příkaz k vzletu směrem k vrchu Studenec. Nedočkali se. „Fouká silný vítr a v tom to nejde dělat. Ohrozili bychom vrtulník a lidi pod námi,“ vysvětluje situaci vrchní vazač Pavel Novák.  

Rozhledna čeká na návrat na své původní místo už patnáct měsíců. Její stavitelé ji přitom před sto dvaceti lety dokázali dát dohromady přímo na kopci za čtrnáct dní. „S koňským potahem dopravili všechno nahoru a prakticky rozhlednu nýtovali na místě z lešení,“ uvádí projektant ocelových konstrukcí Jan Janatka.

Opravit rozhlednu na kopci ale tentokrát nešlo. Odborníci museli totiž nejdříve podrobně prozkoumat, které části rozhledny lze zachovat a které ne. „Bylo by dost obtížné, sestavovat to na kopci,“ přiznává majitel montážní dílny Jaroslav Beránek.

Podle lidí, kteří pomohli rozhlednu zachránit, mohou za dnešní problémy průtahy kolem získávání dotaci. Kvůli nim se její přesun posunul až na zimu. „Takhle se tady můžeme scházet celou zimu, protože povětrnostní podmínky budou pořád stejné,“ domnívá se Tomáš Horyna z Občanského sdružení „Studený a Lipnice“. „Je mi to líto, ale bylo to v lidech,“ dodává jeho kolegyně Jitka Tůmová. Oba tvrdí, že se někteří lidé mohli snažit víc.

Podle českokamenické radnice ale není rozhodující, zda se rozhledna vrátí na Studenec teď nebo na jaře. Hlavní je, že byla zachráněna. „To, že je rozhledna nyní v tomto stavu, tak já myslím, zaplať pánbůh za to,“ konstatuje starosta České Kamenice Miroslav Weis.

Tradiční novoroční výstup na vrchol Studenec se konat bude, i když účastníci pochodu dojdou jen k základům rozhledny.