Módní trendy v odívání v 11. až 16. století

Praha - Výpravu do šatníku středověké a raně novověké společnosti českých zemí nabízí výstava Čas odložil svůj šat v pražské galerii Klementinum. Kromě dobových módních trendů představuje i ukázky vzácných rukopisů. Mezi nimi třeba Velislavovu bibli, významnou českou kulturní památku z dob Karla IV.

Jaké šaty nosili urození panovníci, co skrývaly šatní truhly bohatých měšťanů a co takhle dětská středověká móda? Galerie Klementinum představuje škálu oděvů od 11. do 16. století. „Móda je na výstavě prezentována prostřednictvím ukázek z 33 unikátních rukopisů a celkem tady návštěvníci najdou přes dvě desítky ukázek kostýmů,“ vypočítává Zdeněk A.Tichý z Národní knihovny.

Otřepané přísloví, že „šaty dělají člověka“ platilo hlavně u oděvů králů a jejich rodin. Róby musely na první pohled ohromit. Krejčovští mistři je šili z exkluzivních materiálů od brokátu po samet, nešetřili ani perlami a drahými kameny. Oblečení třeba venkovanů a rolníků bylo sice jednoduché, ale praktické. „Jsou to ručně tkané materiály, jsou to materiály, které si ten člověk mohl připravit sám, ať to byl len, ať to bylo konopí. Je to splývavý oděv, jednodušší tvary,“ říká módní návrhářka Beata Rajská.   

Gotická móda byla také skoupá na barvy. Většina šatů tak nese temné odstíny. Vystavené oděvy jsou repliky, ale vyrobené podle dobových technologií. Návštěvníci si mohou také na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to nosit rytířské brnění.