Novoroční namáčení v Jistebnici

České Budějovice - Tři desítky otužilců oslavily Nový rok při tradičním namáčení v Jistebnici. U místního rybníku Smolík si letos dali sraz už po čtrnácté. Nejmladší vyznavačce studené vody bylo sedm let, nejstarším otužilcem byl šedesátiletý muž z Jistebnice.

Venkovní teplota mínus osm stupňů Celsia. Voda má necelé dva stupně. Než do ní vstoupí první z otužilců, je třeba pasovat nové členy. Sedmiletá Barbora Vobořilová se letos do studené vody ponořila vůbec poprvé. Vzorem jí je její maminka. Ta se zimnímu plavání věnuje profesionálně. „Nějaké zahřívací cviky už mám vyzkoušené. Ty na mě fungují a není mi taková zima. Hlavně trpí prsty, ty ve vodě nejvíc mrznou,“ říká profesionální plavkyně Lada Vobořilová. „Moje mamka taky plave, tak já jsem chtěla plavat taky,“ dodává její dcera Barbora.

Letos do Jistebnice přijeli i otužilci z Tábora, Milevska nebo z Prahy. Mnohým přihlížejícím pak z pohledu na plavce ve studené vodě běhal mráz po zádech. „Ještě jsem tam ani jednou nevlezl a určitě tam také nevlezu,“ dušuje se návštěvník Libor Kratochvíl. „Já se otužuji již od malička,“ představuje opačný přístup organizátor akce Petr Muž. „Chce to se přemoci a namočit se. Pak musíte rychle do tepla,“ radí otužilec Blahoslav Němeček.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Před čtrnácti lety se do vody rybníku ponořilo jen několik nadšenců. V dalších letech jejich počet rostl. Prozatím se zastavil na třech desítkách. „Je tady skupinka asi deseti lidí, kteří mají za sebou už deset účastí během čtrnácti ročníků,“ upozorňuje Blahoslav Němeček. „Chtěli jsme si dokázat, že do té vody vlezeme,“ dodává další z organizátorů celého „namáčení“ Pavel Rybařík.

Otužilci se k rybníku Smolík vrátí zase příští rok ke svému už patnáctému namáčení.