Hradec Králové přitvrzuje v boji proti pití alkoholu na veřejnosti

Hradec Králové - Od ledna se rozšířil počet lokalit, kde se nesmí pít na ulici v Hradci Králové. Míst, kde lze bez problémů posedávat a popíjet alkohol všeho druhu, tak ubývá. Skupinky na veřejnosti popíjejících lidí královéhradecká radnice trpět nehodlá. Prvně to vzkázala loni v březnu, kdy přijala vyhlášku, která pití alkoholu na veřejnosti omezila. Zákaz začal platit hlavně v centru města.

Mluvčí Magistrátu města Hradec Králové Václav Svoboda upřesnil, že zákaz pití alkoholu na ulici se týká míst, kde se předpokládá zvýšený pohyb turistů a návštěvníků a případné rušení nočního klidu nebo poškozování veřejného prostranství. Mluvčí Městské policie Hradec Králové Eva Čížková sdělila, že vyhláška z března loňského roku opravdu snížila počet řešených přestupků.

Jenže lidé s lahví v ruce se přesunuli jinam. Do ulic, na které vyhláška nepamatuje. Potíže hlásí i obyvatelé z okrajových lokalit. Problémy dělají nejenom lidé bez domova. Hana Špatenková z komise místní samosprávy městské části Pouchov poukázala například i na studenty, kteří vysedávají na lavičkách před hřbitovem. Podle radnice proto nastal čas vyhlášku přehodnotit a rozšířit oblasti, kde jsou lidé popíjející alkohol nechtění.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)