Karlovarské nemocnici chybí centrální příjem

Karlovy Vary - Ještě nejméně dva roky budou lidi čekat na oddělení centrálního příjmu v Karlovarské nemocnici. Podle nového ředitele krajské nemocnice totiž příprava stavby začala pozdě. Naopak pacientům sokolovské nemocnice začalo dnes specializované pracoviště sloužit.

Lidé, kteří potřebují pomoc lékařů nemocnice v Sokolově, už nemusejí bloudit po areálu a složitě, mnohdy i v bolestech, hledat to správné oddělení. Všechno teď zařídí pracovníci centrálního příjmu. „V akutních případech volá centrální příjem specialistu, aby došel za pacientem,“ uvádí mluvčí sokolovské nemocnice Petra Soukupová.

Podle náměstka pro lékařskou péči nemocnice v Karlových Varech ale sokolovské oddělení nesplňuje představy moderního centrálního příjmu evropské úrovně. „Chybí to, čemu se říká emergency, chybí zbývající ambulance. To znamená ambulance chirurgických oborů, ambulance ortopedická, chirurgická, gynekologická,“ vypočítává náměstek pro lékařskou péči nemocnice v Karlových Varech Roman Brázdil.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Přesto podle lékařů speciální pracoviště už v této podobě pacientům pomůže. „Je to vlastně první etapa zamýšleného projektu. Zatím tam byla přesunuta činnost interní ambulance kompletně, částečně ambulance neurologické,“ popisuje aktuální stav náměstkyně pro lékařskou péči nemocnice Sokolov Zuzana Fialová.   

Horší situace je v Karlových Varech. Tady pacienti na pavilon centrálního příjmu stále čekají. Musejí běhat po chodbách nemocnice ze čtyřicátých let. Některá oddělení jsou od sebe vzdálená až 600 metrů. „Problematika pavilonu centrální péče v Karlových Varech se měla řešit před deseti lety,“ přiznává generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Jiří Fojtík. „Peníze na stavbu jsou zajištěné z účelového úvěru. Tento úvěr je ve výši 500 milionů korun,“ informuje mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jana Pavlíková.  

Příští rok podle plánu začnou stavební firmy speciální pracoviště v areálu nemocnice budovat. Nejdříve by mohla mít Karlovarská nemocnice pavilon centrálního příjmu v roce 2011.