S rekordním schodkem budou v letošním roce hospodařit Karlovy Vary

Karlovy Vary - Rozpočet s plánovaným deficitem necelých 700 milionů korun, který schválili karlovarští zastupitelé, se nelíbí hlavně opozici. Varuje před zbytečným zadlužováním a nedostatkem peněz třeba na školy, silnice nebo kulturu. Prý je to nejhorší rozpočet města za posledních 15 let. Může za to špatné hospodaření s majetkem a hlavně neuvážená výstavba multifunkční haly, jak tvrdí část opozice.

Zastupitel města Karlovy Vary Petr Kulhánek (KOA) se vyjádřil, že rozpočet nijak nereflektuje současnou ekonomickou situaci. Situaci podle něj zhoršuje i to, že schodek má částečně pokrýt téměř 600milionový bankovní úvěr. Vedení města to ale odmítá. Primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS) říká, že město má zdravou ekonomiku a dobrý rozpočet. Náměstek karlovarského primátora Petr Keřka (ODS) sdělil, že město opravuje největší množství komunikací a škol od roku 1989.

Podle opozice se ale výdaje na základní infrastrukturu rok od roku snižují. Zastupitel města Jiří Kotek (SNK ED) se nechal slyšet, že každým rokem dochází k propadu 200 milionů korun, čímž za dobu pěti let může narůst až na jednu a půl miliardy korun. Vedení města se ale tak velkého dluhu neobává, a to ani v souvislosti se světovou hospodářskou krizí. „Právě v této době by veřejné správy měly podpořit místní ekonomiku, zahájit stavební projekty a dát lidem práci,“ prohlásil Werner Hauptmann.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)