Také čeští vyznavači pravoslavné církve dnes slaví Štědrý den

Jezdovice(Vysočina) - Čeští vyznavači východní pravoslavné církve dnes oslavili Štědrý den. Výjimku na svátek Tří králů neudělala ani rodina pravoslavného kněze Vladimíra Jeremiáše Cvaka v Jezdovicích na Českomoravské vrchovině. Své děti však nehodlají nikterak šidit, proto během 13 dní připravují slavnostní den už podruhé. Bez dárků by se podle Cvakových dnešní den neobešel, oproti tradičním českým Vánocům se však slaví více bohoslužebně.

Na rozdíl od katolíků drží pravoslavní 40 dnů před svátkem narození Krista půst. Proto se i večeře nese ve výrazně postním duchu. Maso a jiné dobroty při ní nepřichází v úvahu. Nesmí však chybět tradiční liturgický chléb, který se peče kromě svátků také při všech bohoslužbách. Na ty však nemusí Cvakovi docházet daleko. Hned vedle domu totiž dříve mechanik obráběcích strojů postavil pravoslavnou kapli.

Pravoslavná církev slaví Vánoce podle juliánského kalendáře. Rozdíl oproti gregoriánskému kalendáři, který používají katolíci a protestanti ve zbytku světa, se datuje od 16. století. Už v roce 1923 přijala vlastní kalendář řecká, bulharská a rumunská církev. Kromě těchto tří jmenovaných se podle tzv. nového kalendáře slaví Vánoce z části u nás, na Slovensku, ve Finsku a v USA.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)