Našly se peníze na záchranu kostelíka

Ústí nad Labem - Unikátní krušnohorský dřevěný kostelík v Českém Jiřetíně, kterému ještě nedávno hrozilo vážné poškození, zcela jistě přežije letošní zimu. Litvínovská farnost totiž získala první dotaci, a to dvě stě sedmdesát tisíc korun na opravu střechy.

To nejdůležitější je teď schováno pod sněhovou čepicí. Ale správci dřevěného kostelíka jsou spokojeni. Nejvážněji poškozené šindele stačili vyměnit ještě před první chumelenicí. „Nevím, jestli je zachráněn, ale určitě je pro tuto chvíli ochráněn,“ říká ředitelka Oblastního muzea Most Libuše Pokorná.

Unikátní kostelík byl přesunut z míst, kde je dnes Flájská přehrada. Kompletně zrekonstruován byl již před dvanácti lety. Jenže pokrývači použili šindele, které do hor nepatří. „To byl takzvaný šindel řezaný, který nevyhovuje horským podmínkám,“ připomíná litvínovský farář Grzegorz Czerny.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Na památku, která nepatří mezi státem chráněné, ale léta nezbývaly peníze. Pomohlo až ministerstvo kultury, které umožnilo, aby o dotace na opravy mohly prostřednictvím pověřených obcí žádat i drobní vlastníci. Dosáhne se tak i na opravu menších památek, třeba ne tak celostátně významných, ale významných regionálně. „Určitě je to dobrý krok k tomu, aby se zachovaly naše památky,“ uvádí Monika Černá z Městského úřadu Litvínov.

Správci kostela jsou už smířeni s tím, že se opravy protáhnou na několik let. „Samozřejmě, že shánění peněz pro tyto památky připomíná lepení vlaštovčího hnízda,“ přiznává Libuše Pokorná. „Krok po kroku po těch dvou stech tisících dojdeme do toho milionu, možná i do dvou milionů,“ věří farář Czerny.

Hlavní chybu už ale napravit nepůjde. Unikátní kostelík je schován v místech, kam jezdí jenom lyžaři. Kdyby stál jinde, přispívali by podle faráře Czerného na jeho opravy věřící i sponzoři. Další přesun unikátního kostelíka už samozřejmě dnes nepřipadá v úvahu.