V novoborském Crystalexu vznikne detašované pracoviště úřadu práce

Nový Bor - V novoborském Crystalexu přišlo o práci 1700 sklářů. Už dnes tam úředníci radili lidem, co mají dělat, aby dostali sociální dávky co nejdříve. Radnice chce pomoci bezúročnými půjčkami. V provozu mezitím vyhasla po 40 letech poslední pec. Teď jsou v areálu jen prázdné haly a zastavené stroje. Předseda odborového svazu společnosti Crystalex František Kuric popsal, že mnoho zaměstnanců odcházelo doslova s pláčem.

Zaměstnanci se cítí být v bezvýchodné situaci. Nedostanou prosincové výplaty a na sociální dávky budou mít nárok až v polovině března. Někteří navíc budou muset pracovat i po ukončení výroby. Vědí přitom, že nedostanou peníze. Přímo v Crystalexu začne od pondělka fungovat detašované pracoviště úřadu práce. Novoborská radnice zase plánuje zřídit účet, ze kterého by lidem bez práce vyplácela bezúročné půjčky.

Starosta Nového Boru Jindřich Mareš (ODS) informoval, že zaměstnanci Crystalexu představují i s rodinami téměř čtvrtinu obyvatel města. Společnost nyní vyhlásí úpadek. V následném konkurzu může podnik koupit nový majitel. Konec Crystalexu pocítí celý region. Starostové Novoborska už vydali prohlášení, ve kterém vyzývají, aby se všichni odpovědní představitelé snažili chod Crystalexu zachovat. Za krachem podniku stojí podle nich špatné hospodaření majitelů.

Reportáž a vstup Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Firma má zakázky ještě na měsíc a půl dopředu, tudíž za krachem nestojí nedostatek odbytu. Novoborský Crystalex dokonce dotoval jiné provozovny mateřské společnosti Bohemia Crystalex Trading. Ty ovšem postupně přestaly vydělávat a mateřská společnost se dostala do finančních problémů. Její dluhy narostly na 4 miliardy korun. To spolu s celosvětovou hospodářskou krizí nejspíš zapříčinilo konec Crystalexu v Novém Boru.