Unikátní zásobník zemního plynu v Hájích u Příbrami vytápí Česko

Příbramsko - Po uzavření kohoutů zemního plynu z Ruska využívá Česko mimo jiné i 8 zásobníků zemního plynu. Jediný v Čechách, zato technicky unikátní, mají v obci Háje u Příbrami. Plyn se tady skladuje v bývalé šachtě a teď zásobuje polovinu Česka. Surovina se tady neskladuje v žádné nádrži, ale přímo v hornině, tisíc metrů pod zemí.

„Jedním z důvodů, proč byl vybrán právě důl číslo 16, byla skutečnost ukončení uranové rudy. Jsou tu velice příhodné geologické podmínky,“ informoval ředitel Hornického muzea v Příbrami Josef Velfl. Jednatel společnosti RWE Gas Storage Lubor Veleba poznamenal, že střední Čechy jsou centrem významné spotřeby zemního plynu, takže bylo důležité mít zásobník poblíž.

Teď, když Rusko zastavilo přívod zemního plynu, poskytuje právě tento zásobník výraznou pomoc. Vejde se do něj na 60 milionů kubických metrů plynu. Zásobník Háje je sice nejmenší v republice, zato ale technicky unikátní. Lubor Veleba prozradil, že je to nejrychlejší zásobník v České republice. Důležitý zásobník sice leží v malé obci Háje u Příbrami, ale obyvatelé obce ale musí topit pevnými palivy nebo elektřinou. Paradoxně právě sem plyn ještě nezavedli.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Kromě zásobníku v Hájích proudí plyn do českých obcí a měst ještě ze sedmi zásobníků z Moravy. Zatím je v nich více než 1 a půl miliardy kubíků plynu.