Na jihu Čech zřejmě řádí žhář

České Budějovice - V okolí Českých Budějovic řádí zřejmě žhář, který za poslední dobu založil už nejméně pět požárů. Dvakrát hořelo v Čejkovicích, dvakrát v Radošovicích a jednou v Čakově. Neznámý žhář si za cíl vybral zemědělské objekty, ve kterých bylo uskladněno seno nebo zásoby krmiva. Po pachateli pátrají policisté, kteří žádají místní o pomoc. Farmáři si začali navíc nejohroženější objekty sami hlídat.

V obci Čejkovice totiž za poslední dobu už dvakrát hořel sklad slámy. Novoroční požár způsobil škodu za nejméně tři sta tisíc korun, škoda za požár seníku v prosinci se vyšplhala dokonce až na čtyři miliony korun. Tehdy se naštěstí další majetek v hodnotě deseti milionů korun podařilo zachránit. Kromě Čejkovic hořelo i v Radošovicích a Čakově, v Radošovicích dokonce dvakrát. Zemědělci vylučují, že by krmivo chytilo samo. Policisté proto vytvořili speciální vyšetřovací tým a žádají místní obyvatele o spolupráci. „Jakákoliv informace, byť se může zdát, že je bezvýznamná, může policii pomoci,“ říká mluvčí jihočeských policistů Regina Tupá.

Oheň zatím nikoho nezranil, škoda už ale dohromady přesahuje třináct milionů korun. Pojišťovny škody zemědělcům z větší části uhradí, zemědělci ale musí řešit problémy s nedostatkem krmiva.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)