Hluk ze sněhových děl ve Vesci překročil limit, lidé si stěžují

Liberec - Někteří obyvatelé z domů u běžeckého areálu ve Vesci si stěžují na příliš velký hluk ze sněhových děl, rozestavěných kolem tratí pro mistrovství světa v klasickém lyžování. Odborníci zjistili, že povolená hranice byla v noci překročena o 1,5 decibelu. Nadměrný hluk naměřili 27. prosince dva metry od domu, který stojí nejblíže k zasněžovacímu systému. Krajští hygienici následně pořadatelům MS udělili pro zasněžování výjimku.

Hluk nesmí v noci venku překročit hranici 40 decibelů. „V místnostech je povolený noční limit 30 decibelů a na základě našich dlouhodobých zkušeností předpokládáme, že ve Vesci nedošlo k jeho překročení. Běžná okna tlumí zvuk zvenčí o 15 až 25 decibelů,“ uvedla mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Naměřené překročení hlukové normy podle ní veřejné zdraví neohorzí, a zasněžování proto hygienici nezakázali.

Občanské sdružení Náš Vesec však požaduje, aby pořadatelé MS okamžitě zastavili zasněžování tratí. „Chceme, aby hygienici přeměřili hluk za naší účasti a přijala se opatření proti překračování limitů,“ uvedl předseda sdružení Jaromír Baxa. Podle vesteckých obyvatel běžela děla v době, kdy higienci měřili hluk, jen na poloviční výkon, a byla tudíž tišší.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Pořadatelé: Používáme tichá děla, sníh potřebujeme

Podle mluvčího mistrovství světa Zdeňka Soudného však ve Vesci fungují takzvaná tichá a hlučná děla. „S občanským sdružením jsme v kontaktu a tichá děla rozmisťujeme směrem k obytné zóně, hlučná děla dáváme na odlehlá místa,“ uvedl.

Požadavek občanského sdružení, aby se zasněžovalo jenom ve dne, není pro pořadatele MS přijatelný. „Podnikáme kroky tak, aby dopad na obyvatele vestce byl minimální, nicméně si nemůžeme dovolit ztratit ani jednu hodinu zasněžování. Musíme vyrobit co nejvíce technického sněhu, na přelomu ledna a února by mohla přijít obleva. Kdyby nám ve Vesci sníh chyběl, dováželi bychom ho těžkými nákladními auty z Albrechtic nebo z Bedřichova, což by bylo pro obyvatele v okolí běžeckého areálu ještě horší. Nemůžeme ohrozit konání šampionátu,“ vysvětlil Soudný.

Hygienici slibují další kontroly, mistrovství se blíží

Balašová prohlásila, že hygienici počítají ve Vesci s dalšími kontrolami. „Na hluk jsme dostali osm stížností. S pořadateli mistrovství světa jednáme o technických a organizačních opatřeních na jeho omezení. Areál by měli zasněžovat především ve dne,“ konstatovala Balašová. Krajská hygiena nicméně pořadatelům udělila vyjímku v překračování hlukových standardů.

„Takové výjimky by se neměly dávat na legalizaci stávajícího porušování, ale ve chvílích, kdy je to opravdu potřeba a argument, že je to krátkodobé, je hloupý,“ reagoval Baxa.

Mistrovství světa se koná od 18. února do 1. března. Sněhová děla a tyče nastříkaly ve Vesci okolo 70.000 krychlových metrů technického sněhu. V areálu ho leží tolik, že by stačil na pokrytí okruhů vrstvou vysokou přibližně tři čtvrtě metru. Zasněžovací systém pracuje od 25. prosince téměř nepřetržitě.

Sněžné dělo ve Vesci
Zdroj: ČT24