V Suché otevřeli ledovou galerii

Suchá u Nejdku (Karlovarsko) - Mrazivé počasí má svá pro i proti, i když často komplikuje život, dokáže udělat také radost. Mráz a voda pomohly vytvořit na zahradě Petra Hrachovce v Suché u Nejdku na Karlovarsku umělecké dílo, které o víkendu obdivovaly asi dvě stovky lidí.

Petr Hrachovec ze Suché u Nejdku dává přírodě tvůrčí prostor každou zimu prostě tím, že nechává v plném provozu vodotrysk před svým domem. Letos u něj na zahradě vytvořily voda a mráz zatím největší artefakt: „Nechal jsem vodu téct, ta zamrzla těsně před Novým rokem na Silvestra. Postupně narůstala a do deseti dnů narostl ledovec do výšky 8 metrů.“

Radost pro asi dvě stovky lidí, kteří se přišli o víkendu na ledovou sochu podívat, pana Hrachovce nic nestojí. Vodotrysk napájí potok, který mu teče přes zahradu. Příroda vytváří pozoruhodná, byť pomíjivá umělecká díla i scenérie zadarmo všude kolem. Do takové galerie je ovšem třeba pořádné oblečení.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Dlouhotrvající mrazy vyvolávají příznivé očekávání i na jaro a na léto. Hlavně ze strany zahrádkářů a zemědělců. Amatérský meteorolog a pozorovatel Rudolf Kovařík ze Šindelové uvedl: „V současnosti je pod touto sněhovou pokrývkou, která má výšku 17 centimetrů, půda promrzlá do hloubky 20 centimetrů. Pro škůdce, hlavně slimáky a klíšťata, kteří jsou schopni dostat se pod zem do hloubky 5 centimetrů, to znamená, že jejich populace asi půjde v počtech dolů.“

Krušnohorská meteorologická stanice v pondělí ráno naměřila 23,85 °C pod nulou. Bylo to vůbec nejmrazivější ráno letošní zimy.