V Roudnici nad Labem se vyměnilo celé vedení radnice

Roudnice nad Labem - V Roudnici nad Labem sice dál vládne ODS, ale s jiným starostou a s novými spojenci. Místo sociálních demokratů a komunistů se radními stali členové Unie pro rozvoj a sdružení Společně pro změny. Poslední změny na radnici má podle nového starosty na svědomí hlavně ukončení spolupráce ODS s levicí.

Starosta města Josef Bakeš (ODS) se nechal slyšet, že primárním cílem bylo udělat přítrž spolupráce ODS s KSČM. Bývalý starosta Zdeněk Kubínek (ODS) to však považuje za výmluvu. Současní spojenci nového starosty příliš nemluví o dělení na pravici a levici. Se starostou ale souhlasí v tom, že radnice toho mohla pro město udělat mnohem více, než dokázala.

Zdeněk Kubínek namítá, že během posledních šesti let město získalo 600 až 700 milionů korun. Podle nových radních měl být už dávno hotov silniční obchvat města. Stranou zůstala i výstavba dalších rodinných domků a oprava hřišť. Radní Vladimír Urban ze sdružení Společně pro změny hovoří o stagnaci města. Bývalý starosta ale kritiku odmítá.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Nejvážnější obvinění vůči bývalému starostovi se týkají veřejných zakázek. Protikorupční útvar policejního prezidia už sporné zakázky šetří. Josef Bakeš k tomu dodal, že existují závažná podezření, že u některých výběrových řízení docházelo k úmyslné manipulaci. Podle bývalého roudnického starosty policejní vyšetřování brzy ukáže, že za jeho sesazením není snaha vymýtit korupci, ale pouze touha po křeslech na radnici.