V karlovarské ODS se vylučovalo

Karlovy Vary - V Karlových Varech vedly spory v ODS až k vyloučení tří členů. Důvodem byla jejich kritika stranických rozhodnutí. Vyloučená trojice občanských demokratů tvrdí, že jsou kolegům nepohodlní, protože nahlas říkají pravdu. Vedení karlovarské ODS to ale odmítá.

Podle zastupitelky Moniky Makkiehové bylo důvodem jejího vyloučení ze strany to, že nehlasovala pro prodej lukrativních domů v centru lázní tak jako její kolegové. Tvrdí, že předseda místní organizace a vrcholný manažer společnosti Moser připravoval prodej jednoho z domů pro svoji firmu a to se jí nelíbilo. „Ten tlak spočíval v tom, že bylo řečeno, že kdo z klubu ODS pro to nebude hlasovat, tak bude z ODS vyloučen,“ tvrdí zastupitelka Monika Makkiehová. „Vědělo se to. Bylo to připravené pro konkrétní osoby,“ přidává se člen místní organizace ODS Jan Vigh.

Antonín Vlk říká, že nikoho neovlivňoval a ani ovlivňovat nemohl.„V okamžiku, kdy probíhalo výběrové řízení, jsem nebyl předsedou ODS. Tím jsem se stal až následně po ukončení výběrového řízení,“ hájí se předseda místního sdružení ODS Antonín Vlk.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Makkiehová tvrdí, že informace ze zákulisí prodeje lukrativních domů řekla i policistům při výslechu. Ti to ale nemohou komentovat. „My jsme celou věc odložili v listopadu a s výsledkem jsme seznámili státního zástupce. Ten vůči naší práci neměl žádné výhrady,“ uvádí mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.    

Společnost, která měla za budovy v lázeňské ulici nabízet nejvíc peněz, napadla prodej u soudu. Ten rozhodl ve prospěch města. „My jsme podali ústavní stížnost, protože nám v podstatě nebyli připuštěni žádní svědci,“ říká karlovarský podnikatel Martin Šretr.

Antonín Vlk říká, že společnost Moser vyhrála řádné výběrové řízení. Dodal, že o vyloučení třech členů ze strany rozhodla většina politiků na místním sněmu a důvodem nebyl prodej domů na lázeňské ulici.

Všichni vyloučení členové se však proti rozhodnutí místního sněmu odvolali.