Uživí Pardubice dvě multikina?

Pardubice - Pardubice mají v centru města dvě multikina. Pro diváky je to dobrá zpráva. Dál už se ale názory různí. Architekti tvrdí, že město výstavbu druhého multikina povolit nemělo. Radnice zase oponuje, že jde o zdravou podnikatelskou soutěž. Někteří architekti jsou však přesvědčeni, že dvě multikina v Pardubicích jsou zbytečná. Město má kolem 90 000 obyvatel a vzhledem k jeho velikosti by podle nich stačil jeden multiplex. Radnice se brání, že nemůže podnikatelům nakazovat, co mohou ve městě provozovat a co ne.

V Pardubicích bude od zítřka divákům k dispozici celkem 15 kinosálů. 14 z nich je v centru města. Jedna společnost otevřela multikino v roce 2007, druhá ho otevře o pár set metrů dál právě zítra. Očekává se boj o každého diváka. „Pro diváky to bude zajímavé, především pro ty, co nemohli v Praze navštívit trojrozměrné kino IMAX,“ říká regionální ředitel Cinema City Zohar Rchichev. „Je to souboj, který nemá vítěze. Divácký trh v Pardubicích a okolí nevytváří dostatečný divácký potenciál,“ domnívá se výkonný ředitel firmy CineStar Jan Bradáč.   

Výstavbu druhého multikina kritizují hlavně někteří architekti. „Já si myslím, že tam to kino vůbec nemělo být umístěno,“ tvrdí architekt Milan Košař. Podle něj prý radnice chybovala, když požehnala provozování dvou multiplexů v centru města. „Vždy by měla být funkčnost takových staveb dobře zvážená. A tady se to bohužel nestalo,“ je přesvědčen architekt Košař.  

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Primátor Pardubic kritiku odmítá. „Nejsem si jist, zda máme ovlivňovat podnikatelské aktivity,“ domnívá se pardubický primátor Jaroslav Deml. Podle Milana Košaře je však hlavní problém v tom, že krajské město nemá odbor hlavního architekta. O odborných věcech, tedy například o tom, co by mělo nebo nemělo být v centru města, tak rozhodují politici a ne odborníci. V květnu by však měl znovu vzniknout odbor hlavního architekta. Naposledy měly Pardubice hlavního architekta v 90. letech minulého století. Vedení města od té doby čelilo kritice, že nezvládá usměrňovat záměry investorů. Někteří architekti jsou přesvědčeni, že se tak stalo i v případě výstavby druhého multikina. Je tedy načase tuto situaci změnit.