Podle policie vietnamskou tržnici Sapa nikdo úmyslně nezapálil

Praha - Policejní vyšetřovatelé vyloučili možnost, že někdo úmyslně zapálil tržnici Sapa v Praze-Libuši, kterou využívají především vietnamští obchodníci. Vyšetřování ale i nadále pokračuje, kriminalisté prošetřují dvě možné verze vzniku požáru, a to nedbalost nebo technickou závadu. Mohutný požár v tržnici na začátku listopadu poničil část haly, nasazení hasičských sil patřilo rozsahem k největším v historii země.

Policisté při ohledání místa našli stavební úpravy, které jsou v rozporu se stavební dokumentací. Hasiči také objevili porušení požárních předpisů. Policisté také prověřují možné znečištění životního prostředí a množství zplodin, které unikly do ovzduší.

Případ policie vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Pokud bude odhalen pachatel, bude mu hrozit kvůli vysokým škodám až pět let vězení. Podle mluvčího pražských hasičů Víta Pernici pojišťovny škody odhadly asi na 200 milionů korun. Kvůli porušení požárních předpisů dali již hasiči provozovateli za závažná provinění půlmilionovou pokutu. Protipožární stav v areálu byl nestandardní.

Další kontroly hasiči prozatím neplánují. „Po tom velkém požáru jsme zkontrolovali všechny tržnice v Praze. Nikde jinde jsme tak závažné chyby neobjevili,“ řekl Pernica.

V tržnici vypukl požár 6. listopadu, hořel zde uskladněný textil a obuv, silný zápach byl cítit ve velké části Prahy. S ohněm bojovaly stovky hasičů, což ho řadí mezi největší nasazení požárních sil v historii země. Oheň zcela zničil střední část haly, propadla se zde střecha. Městský statik následně rozhodl, že část objektu musí být zbourána. Podle pracovnice stavebního úřadu v Praze 12 již úřad vydal pravomocné rozhodnutí o odstranění stavby. Majitel má nyní půl roku na to, aby rozhodnutí naplnil.

Zásah policie byl přiměřený, shledala kontrola

Podle policejní kontroly byl zásah v areálu tržnice přiměřený. Petičnímu výboru sněmovny to v úterý řekl náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Výbor se totiž zabýval peticí vietnamských studentů, podle nichž byla listopadová razie příliš tvrdá. Policie při ní použila obrněné transportéry i vrtulník. Zásah kritizoval i prezident Václav Klaus. Označil ho za megalomanský a bez efektu.

Policisté kontrolují vietnamské trhovce
Zdroj: ČT24