Vodohospodáři začali rozbíjet ledy na zamrzlé Orlici

Záměl (Rychnovsko) - Povodí Labe dnes začalo odstraňovat led na zamrzlé Divoké Orlici v obci Záměl na Rychnovsku a na Tiché Orlici u Doudleb. Vodohospodáři sice v letošním roce větší komplikace nepředpokládají, raději ale před předpokládaným oteplením začali preventivně rozbíjet ledovou bariéru v místech, kde říční koryto působí občas problémy.

„Uvolňujeme řeku nad jezem v Doudlebách. Přes Záměl se v délce jednoho kilometru probourá proudnice. Prvním krokem ale bude vyhrazení takzvané ledové propusti na jezu široké asi šest metrů,“ uvedl mluvčí státního podniku Václav Jirásek. S rozbíjením ledu pomáhají dva speciální bagry. „Jsou to speciální víceúčelové kráčící bagry, které mají vysokou brodivost. Tady se brodí zhruba ve dvoumetrové hloubce. Tloušťka ledu se pohybuje okolo třiceti centimetrů,“ dodal Jiří Jindra z Povodí Labe.

Například v roce 2004 zvedl led hladinu Divoké Orlice u Záměl natolik, že musel být vyhlášen třetí povodňový stupeň a třetina obce byla v ohrožení. Obojživelný transportér, který si kvůli ledu pořídila sama obec už počátkem devadesátých let, zatím zůstane jen v pohotovosti. Od zamrznutí řeky ale dělají dobrovolníci pravidelné obchůzky. „Každých 24 hodin obcházíme řeku. Jsme schopni vyjet během hodiny, ale zatím nás Povodí Labe nepotřebuje,“ uvedl hasič obce Záměl Ladislav Kapucián.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ledová propust na jezu je za běžných okolností zahrazená, ale je možné ji v případě potřeby otevřít. Hladina se sníží proti jezu o 40 centimetrů, tím vznikne proud vody a uvolněné kry se splaví. Pokud vše půjde podle plánu, budou práce na řece trvat maximálně dva dny.