Policisté ve Znojmě kontrolovali nepořádné pejskaře

Znojmo - Ve Znojmě si posvítili na neukázněné pejskaře. Policisté převlečeni do civilu a vybaveni kamerami kontrolovali ty, kteří po svých čtyřnohých společnících neuklízejí exkrementy nebo je nemají přihlášené.

Největší kontrola pejskařů v historii Městské policie Znojmo začala 18 hodin. V té době podle policie chovatelé psů chodí po pracovní době nejvíce venčit. Strážníci dostávají poslední instrukce, upravují si kamery, rozdělují se do aut a vyrážejí na přidělená místa, kde evidují nejvíce psů. Jsou to většinou sídliště. Strážníci jsou rozděleni do skupin po třech. Dva s kamerou jsou v civilu, jeden v uniformě. Ten je schovaný a v případě, že civilisté odhalí neukázněného majitele, který po svém psovi neuklízí exkrementy, přijde udělit pokutu. Policisté kromě nepořádníků cílí také na to, jestli jsou psi přihlášení.

Někdy policisté řeší přestupek jen domluvou. V případě, že by ale majitele nachytali, že po psovi neuklidil, jsou připraveni dát až tisícikorunovou pokutu. Pojištěni jsou i proti těm, kteří by tvrdili, že exkrement není od jejich psího miláčka. „Natáčíme to proto, abychom měli v případě sporu důkaz pro přestupkovou komisi,“ vysvětluje použití kamery ředitel Městské policie ve Znojmě Petr Kolouch. „Kamera je vybavena zařízením pro noční snímání a zaměřovacím laserem,“ dodává policista Zdeněk Lexa.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Za čtyři hodiny zkontrolovali znojemští strážníci 133 psů. Jejich majitelé byli ve většině případů ukáznění. Před utajenými strážníky neuklidil po psovi jen jeden majitel, ten dostal třísetkorunovou pokutu.