Na severu Moravy je stále více skládek, stát nechce podpořit spalovnu

Ostrava – Starostové velkých severomoravských měst a nové vedení Moravskoslezského kraje podporují výstavbu spalovny odpadu, kterou však nechce ministerstvo životního prostředí. Regionální politici tak nemají přístup k evropským penězům a v Moravskoslezském kraji se nadále rozrůstají skládky. Centrum zpracování odpadu přitom může vyřešit nejenom rostoucí množství komunálního odpadu a vyrábět pro obce elektřinu a teplo.

Vedení kraje a měst v moravskoslezském regionu se přes různá politická smýšlení dohodla na správě plánované spalovny. Města se mají stát akcionáři společnosti, která bude projekt řídit. Integrované centrum za zhruba pět miliard korun má vyrůst v areálu dolu Barbora v Karviné.

Stát prostřednictvím ministerstva životního prostředí ale stavbě centra zpracování odpadu nepřeje a nechce mu otevřít přístup k evropským penězům. „Ministerstvo životního prostředí nepodporuje spalovny, dává přednost materiálovému využití. Proto nemohou jít evropské peníze na tato zařížení,“ zdůvodnila Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Krajští politici ovšem shrnuli, že za posledních 7 let byly na skládky uloženy 2 miliony tun odpadů. Energie z nich vyrobená by mohla například snížit závislost kraje na plynu, kterého se nyní v Evropské unii nedostává. Rozhodnutí státu se jim proto nelíbí. „Je to velmi nezodpovědné a my si neuvědomujeme, že jsme odpady zavaleni. Pro obce je to veliká příležitost,“ uvedl předseda krajské hospodářské komory Pavel Bartoš.

Ministerstvo přislíbilo, že se při přípravě nové legislativy pokusí najít nějaké řešení. Také odborníci totiž potvrzují, že energetické využití odpadů je k prostředí šetrnější než skládky. I tak ale bude centrum zpracování odpadu hotovo nejdříve v roce 2015, o čtyři roky později než kraj a města původně plánovaly.