Probíhá svátek someliérů - Týden vína

Praha - Česká metropole se zaplnila vínem a jeho příznivci. Vrcholí tu první ročník festivalu Týden vína. Až do neděle mohou návštěvníci pražských restaurací ochutnávat z rozšířené nabídky vinných barů, vinoték, hotelů i obchodů. Do festivalu se zapojilo celkem 48 podniků.

Týden vína zahájila tradiční galadegustace v Břevnovském klášteře. Loni na ni přišlo asi 800 lidí, letos zřejmě nepatrně více. Kdo se v mnoha místnostech tisíciletého komplexu neztratil, našel ve sklepení i nejlepší víno pátečního odpoledne: Ryzlink rýnský rakouského rodinného vinařství Firt Haag.

Pražané si nyní mohou vychutnávat nejrůznější druhy z celého světa. „Zájem o víno roste a ty přípravy byly poměrně náročné, trvaly asi tři měsíce, velice nás podpořil pražský magistrát a také agentura Czech Tourism,“ uvedl John Umberto Salvi, držitel prestižního titulu Master of Wine.

Součástí festivalu je i soutěž Prague Wine Trophy. Jejím organizátorem je časopis Víno Revue a je jednou z nejvýznamnějších a největších soutěží vín v České republice. Záštitu nad ní převzal pražský primátor Pavel Bém. „Toto ocenění se stalo mezinárodně uznávaným a už od 70. let jsme ho začali udělovat mezinárodně. Na českého mistra teprve čekáme,“ řekl Salvi.

Orientaci milovníkům vína usnadňuje česko-anglický průvodce vínem, který vyšel jen při příležitosti konání festivalu. Poradí mimo jiné, kde je víno za dobrou cenu, kde k němu mají dobré jídlo nebo třeba i kde složit hlavu. Pravidelně aktualizovanou verzi průvodce najdou zájemci i na internetu.