Řada západočeských obcí chce převést elektrická vedení pod zem

Plzeň - Desítky obcí z Plzeňského a Karlovarského kraje se obracejí na společnost ČEZ, aby jim zdarma převedla vzdušná elektrická vedení pod zem. Pokud radnice včas oznámí, že buduje novou kanalizaci, vodu, chodníky nebo veřejné osvětlení, ČEZ se přestavbě nebrání. Musí se mu ale vyplatit. Pokud bude nadzemní vedení nové a obec by ho chtěla zrušit, musí výměnu spolufinancovat.

„Pokud plánujeme za čtyři roky rekonstrukci vedení a obec nám dá vědět, že má rozkopané silnice a chodníky, tak do toho jdeme, protože ušetříme stovky tisíc až miliony korun za novou dlažbu,“ potvrdil západočeský mluvčí ČEZu Martin Sobotka.

Zatím ale kontaktuje obce spíše elektrárenská firma. „ČEZ nás sám oslovil, když se dozvěděl, že stavíme nové chodníky při hlavních tazích za šest milionů korun,“ řekl starosta Blížejova Jiří Červenka. Od září do konce roku pak všechna vedení z hlavních tahů obce zmizela. Akce, kterou nyní obec dokončuje, navazovala na stavbu kanalizací, vodovodů, osvětlení a rozhlasu.

Kabely pod zem: zákon i estetika

Pokud ČEZ obnovuje nebo staví nová vedení v intravilánech obcí, musí s ním jít podle nového zákona pod zem. Některé vesnice, například šumavská Modrava na Klatovsku, kde nízkonapěťová vedení z povrchu zmizí letos, chce převést do země také vzdušná vysokonapěťová vedení, která podle starosty Antonína Schuberta hyzdí obec v šumavském parku.

„Všechny územně plánovací dokumentace vyšších řádů počítají v oblasti s náhradou všech vzdušných vedení,“ řekl starosta. ČEZ letos zpracuje projekt. Vysokonapěťová lana mají zmizet z obce do tří let. Akce přijde na desítky milionů, Modrava se na ní bude podílet asi 40 procenty.

Zemní kabely mají podle odborníků téměř dvakrát vyšší životnost oproti vzdušnému vedení, které vydrží až 30 let. Problémem jsou ale podle ČEZ například mrazy, kdy se poruchy kabelů těžko odstraňují. ČEZ by zajistil provizorní napojení, které by ale vesnice musela zaplatit.