Nová šetrná operace srdce v Hradci Králové

Hradec Králové - Další český pokrok v léčbě srdce oznámili kardiologové z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Pacientovi vyměnili chlopeň bez chirurgického otevření hrudníku. Zatím se takové zákroky prováděly pouze v zahraničí. V Česku se zákrok provádí i v pražském IKEMu, ovšem s jiným typem chlopně. Nyní nechirurgický zákrok po dvou letech příprav lékaři provedli i v hradecké nemocnici.

Nechirurgicky lze úspěšně léčit pacienty, u kterých by byl tradiční postup vzhledem k jejich zdravotnímu stavu spojený s nemalými riziky. „Pouze vpichem do stehenní tepny je možné zavést celou aortální chlopeň,“ vysvětluje Jan Vojáček, přednosta kliniky.

„Pacient druhý den může vstát“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Zákrok, pokud je dobře zaveden, lze provést během jedné hodiny,“ říká dále kardiolog Josef Šťásek. Pacient nemusí být pod klasickou narkózou a oproti chirurgickému postupu není napojený na mimotělní oběh. „Tato léčba je podstatně šetrnější, pacienti druhý den mohou vstát,“ uvedl Vojáček.

„Ve světě bylo provedeno již 5 000 operací tohoto druhu. Víme, že nejméně 30 procent pacientů nemůže podstoupit tradiční chirurgický zákrok,“ informoval kardiolog Antonio Colombo. Novou chlopeň v královéhradecké fakultní nemocnici neoperativně dostaly první dvě pacientky. Už nyní se ale kardiologové připravují na další zákroky.