Nájemníci bývalých bytů OKD podali žaloby na ministerstvo financí

Ostrava - Občanské sdružení BYTYOKD.CZ zastupující nájemníky někdejších bytů OKD podalo dvě žaloby na ministerstvo financí. Sdružení chce soudní cestou donutit resort, aby zveřejnil podmínky prodeje státního podílu v OKD z roku 2004. Neví, zda privatizační smlouva zachovává předkupní právo nájemníkům, kteří si chtějí byt na severní Moravě koupit. Skupina RPG Real Estate podnikatele Zdeňka Bakaly jim stále nehodlá svých téměř 45.000 bytů prodat.

Rozsáhlý bytový fond OKD získala před pěti lety společnost Karbon Invest, kterou poté koupila skupina RPG Industries. Občanské sdružení požadovalo po ministerstvu financí zveřejnění privatizační smlouvy nebo jejích částí, které se přímo týkají bytů, v nichž žije přes 100.000 lidí. „Doposud nevíme, zda smlouva obsahuje závazek předkupního práva za ceny, za něž Karbon Invest koupil byty od státu. Pokud ho neobsahuje, hrozí, že by pan Bakala mohl letos začít byty rozprodávat za tržní ceny,“ řekl předseda sdružení Roman Macháček.

Dodal, že ministerstvo smlouvu doposud nezveřejnilo, proto na něho sdružení podalo v polovině ledna žalobu k pražskému městskému soudu kvůli porušení svobodného přístupu k informacím. Druhá žaloba se týká údajné nečinnosti ministerstva v celé záležitosti. Podle mluvčího MF Ondřeje Jakoba musí se zveřejněním privatizační smlouvy souhlasit obě strany, RPG Industries ale zveřejnění opakovaně odmítlo. Podle Jakoba je ministerstvo v celé záležitosti aktivní. „Komunikuje se sdružením i občany. Dodržování smlouvy z roku 2004 monitoruje a kontroluje. Tato smlouva je podle nás dodržována,“ uvedl mluvčí s tím, že k podaným žalobám zatím nemá oficiální informace.