Lidé se stěhují na šumavskou Modravu, láká je vzduch i obecní podpora

Modrava - Přes 200 žádostí o bydlení přišlo v posledních měsících do šumavské Modravy. Důvodem je plánovaný velký rozvoj obce, velmi čistý vzduch a sociální programy, které pomáhají žít v náročné horské lokalitě. Občané, kterých v obci zatím bydlí jen 67, totiž dostávají peníze na opravy domů, na topení, při narození dítěte nebo na dopravu.

Obec v srdci šumavského parku má program demografické stabilizace, který plánuje stavbu 14 obecních bytů, prodej pozemků i program sociální stabilizace pro občany s trvalým bydlištěm. „Největším problémem je tu výchova malých dětí. Jejich narození rodinu silně zatěžuje,“ řekl starostaAntonín Schubert. „Dalším problémem je dopravní dostupnost, není tady žádná rychlá zdravotní pomoc do 15 minut. Podobně je to se školou, kroužky, sportem i kulturou. Sušice je vzdálena 35 km, dvakrát tolik Klatovy a 120 km Plzeň,“ dodal starosta.

Podle ministerstva životního prostředí Martina Bursíka má Modrava nejkvalitnější ovzduší v Česku. Čistou krajinu si chce obec zachovat, proto každá rodina dostane zdarma na podporu ekologického vytápění deset metrů krychlových naštípaného dříví.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

V pátek bude zastupitelstvo schvalovat místní ekologický program, v němž chce obec každý rok rozdělit jeden milion korun na opravy nemovitostí, například na zateplení, nová okna, střechy a změnu vytápění. Občan může získat až 80 procent nákladů přestavby. ##GMAP:1128:modrava##

Nejen příspěvky, ale také pozemek „zadarmo“ 

Obec nabízí lidem pozemky za velmi přísných podmínek. Kupec se musí smluvně zavázat, že bude na Modravě 15 let bydlet. Před stavbou uhradí kauci 350.000 korun, kterou po kolaudaci dostane zpět. "Za pozemek se platí 3 500 korun za m², aby to odradilo spekulanty," řekl starosta. Po dobu 15 let se ale trvale žijícímu občanovi odpočítává z ceny sedm procent, a nakonec tak získá plochu pro bydlení téměř zadarmo.

Za narozené dítě dostane rodina 20.000 korun. Ještě letos se ale porodné zvýší na 30.000 korun. Děti dostávají od obce příspěvky na tábory, peníze za nástup do školy i dopravu do ní. Navíc letos obec koupí dodávku na dopravu malých dětí do školy v 11 km vzdáleném Srní.

Modrava chce dát také svým občanům práci, která chybí. Nyní zaměstnává osm lidí, do pěti let chce mít 25 pracovníků, kteří by se starali hlavně o pozůstatky kulturní krajiny navazující na zástavbu. Obec se chce do deseti let rozrůst na 150 obyvatel.