Na Hradecku rozhoduje o trestech pro řidiče úředník, který sám řídil opilý

Hradec Králové - Nejvyššího úředníka v dopravě v Královéhradeckém kraji Jiřího Nováka stíhá policie. Vloni v létě ho zadržela hlídka obecních strážníků opilého za volantem. Přesto dál řídí odbor na krajském úřadě a rozhoduje o trestech v podobných případech, jako je ten jeho.

Už půl roku uplynulo od chvíle, kdy strážníci obecní policie zadrželi vedoucího odboru dopravy krajského úřadu v Hradci Králové Jiřího Nováka silně opilého za volantem. „Řidič byl obviněn pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu především zákaz činnosti, který je podstatný. Pak je tu také sazba odnětí svobody do jednoho roku. Rovněž mu může být udělen peněžitý trest,“ vypočítává okresní státní zástupce v Hradci Králové Alexander Pumprla.  

Jiří Novák je přesto dál ve své funkci. V podobných případech rozhoduje jako odvolací úřad o trestech pro jiné řidiče. „Zákon neumožňuje, případně nenařizuje, aby pan Novák byl zbaven této funkce,“ přiznává mluvčí Krajského úřadu Hradec Králové Imrich Dioszegi.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nováka potrestal odbor dopravy hradeckého magistrátu tím, že mu zadržel řidičský průkaz. Novák se proti rozhodnutí odvolal k odboru na kraji, který sám vede. „Odvolání proti odebrání řidičského průkazu nyní řeší odbor živnostenský a vnitra. Odbor dopravy byl vyjmut z tohoto správního řízení kvůli podjatosti,“ informuje Imrich Dioszegi. „Další přestupek, a to odmítnutí lékařského vyšetření, řeší správní odbor,“ doplňuje mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.

Jiří Novák se hájí tím, že řídila jeho dcera. Ve voze byl ale jen on sám a seděl prokazatelně za volantem. Okresní státní zástupce řekl, že jeho podřízený chce případ uzavřít do měsíce. Pak rozhodne, zda podá žalobu k soudu.