Německý nebožtík pomáhá zachraňovat kostel v Hoře Svaté Kateřiny

Hora Svaté Kateřiny - Walter Werner z německého Seiffenu pomáhá zachraňovat český kostel, i když už několik měsíců nežije. Na sklonku života si přál, aby lidi na jeho pohřbu neutráceli za květiny a věnce, ale peníze věnovali Hoře Svaté Kateřiny na opravu varhan. Účastníci pohřbu neposlechli a na kyticích a věncích nešetřili. Wernerův hrob lze proto poznat snadno - je na něm nejvíce květin. Přesto vyhověli přání zemřelého a hned po smutečním obřadu založili sbírku na pomoc českému baroknímu kostelu.

Místostarosta obecního úřadu v Hoře Svaté Kateřiny Petr Pakosta se podle svých slov s takto výjimečným případem ještě nesetkal. Lidem, kteří Waltera Wernera léta znali, nepřipadá jeho poslední přání nijak neobvyklé. Vědí, že se narodil na české straně hranic a kostel v Hoře Svaté Kateřiny navštěvoval už jako dítě.

Rozhodnutí váženého seiffenského občana schvaluje i jeho rodina. Christian Werner se nechal slyšet, že jeho otec kostely považoval za důležitá místa pro setkávání lidí, bez ohledu na to, na které straně hranic stojí. Na kontě sbírky, která vznikla na popud Waltera Wernera, jsou už v této chvíli 4 tisíce eur - tedy více než tři čtvrtiny ceny, kterou má celá oprava stát.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Zásluhou neobvyklého gesta pana Wernera budou varhany v kostele v Hoře Svaté Kateřiny fungovat ještě letos. O pět let dříve, než se původně počítalo.