Lidé odmítají obří nákupní centrum v Českých Budějovicích

České Budějovice - Hned tři občanská sdružení ostře protestují proti připravovanému obřímu nákupnímu centru v Českých Budějovicích. Mělo by vyrůst u budějovického výstaviště a podle aktivistů výrazně ovlivní své okolí. Nevládní organizace navíc kritizují i úředníky. Podle nich vychází příliš vstříc investorovi.

Pět nadzemních pater, přes 30 tisíc metrů čtverečních obchodů, restaurací nebo třeba parkovišť. Tak vypadá projekt, který sami úředníci označují za hodně velký. Se stavbou obchodně společenského centra počítá investor, společnost ECM, navzdory finanční krizi. Rozhodně proti jsou však místní občanská sdružení. „Tak veliká stavba bude mít zásadní dopad na obyvatele přilehlých lokalit i na dopravní zatížení,“ upozorňuje Pavla Matějková ze sdružení Calla.  

Představitelé developerské společnosti komunikují pouze písemně. Členové občanských sdružení ale nekritizují jen samotný projekt. Nelíbí se jim ani přístup úředníků. Například kraj po zjišťovacím řízení zamítl jejich požadavek na takzvaný proces EIA, tedy posouzení vlivu stavby na okolní prostředí. „Stavba neovlivní významně životní prostředí ani zdraví lidí,“ tvrdí Karel Černý z Krajského úřadu Jihočeského kraje. „Toto tvrzení je překvapivé, protože ta stavba je skutečně rozsáhlá,“ namítá Pavla Matějková.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Občané versus magistrát?

Přímo pozitivním postojem k projektu se netají město. Investor slibuje například vytvoření až čtyř set pracovních míst. Magistrát se proto sám snaží pozemky kvůli stavbě vykoupit. „Pokud je tato informace pravdivá, tak by si měli nejdříve zjistit, jaké jsou názory občanů,“ říká odpůrce stavby Petr Stráský. „Domnívám se, že výstavba v tomto území je na místě,“ je přesvědčena náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová.  

Občanská sdružení chtějí samotné stavbě zabránit za použití všech dostupných prostředků. Firma ECM ji chce zahájit co nejdřív po vydání stavebního povolení. Zatím ale není jasné, jak do jejích plánů zasáhne soudní řízení, ve kterém restituenti požadují vydání celého pozemku.