Nové traumacentrum v Brně má stále málo lékařů a sester

Brno - Nové traumacentrum, které od počátku roku naplno funguje ve Fakultní nemocnici Brno, se stále potýká s nedostatkem lékařů a sester. Zařízení shání anesteziology, traumatology i neurochirurgy. Podle ředitele Romana Krause by ale nemocnice v příštích měsících měla odborníky získat. Plný stav lékařů by měla mít na konci června, plný počet sester do konce března. Nedostatek personálu podle ředitele nemohou pacienti pocítit. Zdravotníci ale mají víc směn.

Podle ředitele funguje traumacentrum bez problémů a příjem vážně raněných zvládá. Počet zraněných, které záchranáři do nemocnice vozí, prý narostl, ale jen mírně. Úrazová nemocnice, která se na léčbu polytraumat specializuje rovněž, nemá neurochirurgii a neurochirurgové z fakultních nemocnic už tam nezajíždějí. „Tak se k nám vozí všechna traumata, která jsou spojena s poraněním hlavy a mozku,“ dodal ředitel. Na vyhodnocení nárůstu počtu pacientů je však podle něj po třech týdnech ostrého provozu brzy.

Fakultní nemocnice Brno získala status traumacentra loni v prosinci, naopak brněnské Úrazové nemocnici ho ministerstvo ve stejný okamžik odebralo. Rozhodnutí zdůvodnilo tím, že v Brně-Bohunicích bude mít péče o těžce raněné lepší podmínky. Vybudování tamního traumacentra přišlo na půl miliardy korun. Představitelé města jako správce Úrazové nemocnice i zástupci kraje však žádají, aby ministerstvo vrátilo status i Úrazové nemocnici.