Ústecký radní tajil podíl ve firmě, dostal pokutu

Ústí nad Labem - Finančním postihem vyřešil magistrát Ústí nad Labem případ radního za ODS Petra Ryšavého. Ten dlouho tajil, že je majoritním akcionářem společnosti Strato Cruiser. A to i přes fakt, že tyto informace měl zveřejnit v čestném prohlášení. Dopsal je tam dodatečně. Jeho firma se navíc ucházela o koupi městského domu a Ryšavý sám pro prodej domu své firmě hlasoval.

Až 50 tisíc korun mohl ústecký magistrát uložit radnímu Ryšavému za to, že dopisoval do čestného prohlášení. To musejí zastupitelé odevzdávat do konce června. Petr Ryšavý do něj ale firmu Strato Cruiser dopsal až loni v září. Jak vysokou pokutu zaplatil, ale prozradit nechtěl. Její výši neřekla ani radnice. „Její výši nemůžu sdělit, protože mi to zákon neumožňuje, na tuto informaci má nárok pouze účastník řízení,“ říká mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek. „Dostal jsem hrozně vysokou pokutu, takovou ještě nikdy nikdo, pokud vím, nedostal,“ naznačuje radní Petr Ryšavý.

Ryšavý zatajil to, že mu firma Strato Cruiser patří, i před stranickými kolegy. V majetkovém výboru přitom pro prodej městského domu své firmě hlasoval. Po jeho odstoupení volala hlavně opozice. „Mě to hodně překvapilo, o to víc, že to zatajil i před svými stranickými kolegy,“ uvedl při jednání zastupitelstva města v srpnu 2008 zastupitel Tomáš Jelínek. „Myslím si, že by měl rezignovat i na post zastupitele,“ dodala tehdy zastupitelka Květa Čelišová.  

Radnice nakonec prodej domu, kde sídlí mimo jiné organizace pro sluchově postižené, zastavila. Aktivity radního Ryšavého vyšetřovala i policie. Případ ale odložila. „Dostali jsme materiály, které by mohly nasvědčovat tomu, že by se mohlo jednat o podezření z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ upozornil již v srpnu 2008 ústecký okresní státní zástupce Pavel Kaláb. „Nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly, že by došlo ke spáchání trestného činu. Proto nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR, Správa Severočeského kraje Šárka Poláčková.   

Petr Ryšavý je dál městským radním. Opozice jeho odvolání ani nenavrhla, neměla k němu dostatek hlasů. Nově je ale také členem krajského zastupitelstva.