Královédvorský podnik Juta je ve sporu s občany města

Dvůr Králové nad Labem - Občanské sdružení Živá Podstráň ve Dvoře Králové nad Labem je ve sporu s managementem podniku Juta. Výrobce technických textilií údajně neplní slib, když kolem své nové továrny ve městě nepostavil ochranný přírodní val. Spor je hlavně o jeho výšku - představu lidí z občanského sdružení firma považuje za nesmyslně přehnanou a dohodu s nimi chce vypovědět.

Stovka lidí ze čtvrti Žirecká Podstráň ve Dvoře Králové si stěžuje, že jim bylo v písemné dohodě slíbeno, že kolem nové továrny Juta bude do konce loňského roku stát přírodní val se zelení a vylepší ráz krajiny a životní prostředí. Ekonomická ředitelka Juty Marie Čermáková popsala, že dochází k neshodám o parametrech valu. Zatímco Juta chce maximálně třímetrový, zástupci občanského sdružení trvají na výšce osmi metrů.

Člen občanského sdružení Živá Podstráň Milan Chovanec hovoří o nesplnění dohody. Sdružení podle Juty brzdí odvoláním dostavbu továrny na výrobu umělého trávníku. Juta vyčíslila škodu na 50 milionů korun a stále narůstá. Marie Čermáková se nechala slyšet, že Juta proto dohodu vypoví. Kristina Tomášová z občanského sdružení dodala, že vstřícnost ze strany sdružení je stále otevřená.