Liberecký kraj má zájem o hotel na Ještědu

Liberec - České radiokomunikace se snaží prodat Libereckému kraji známý horský hotel Ještěd, nemohou se však dohodnout. Radiokomunikace přišly s nabídkou už před půl rokem, nová krajská rada ale návrh kupní smlouvy zamítla.

České radiokomunikace jako vlastník objektu neskrývají, že o hotelovou část Ještědu nemají zájem. Celou budovu proto nabídly kraji za 75 milionů korun s podmínkou, že přístup k vysílači pro ně zůstane zachován. Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) uvedl: „České radiokomunikace připravily smlouvu, ke které má nové zastupitelstvo i nová rada výhrady. Nyní jsme ve fázi jednání o znění smlouvy.“

Předchozí zastupitelstvo ještě stihlo peníze na případnou koupi Ještědu z rozpočtu vyčlenit. Nebyla by to ale jediná částka, která by z kraje do Ještědu šla. „Cena je jasná, nevíme však, kolik by stál provoz Ještědu, pokud by byl v majetku kraje,“ prohlásil člen Rady Libereckého kraje Martin Sepp (ČSSD). Část budovy je navíc v havarijním stavu, chybí kanalizace, nutná je oprava opláštění celé budovy. České radiokomunikace tvrdí, že jen nejnutnější rekonstrukce přijde na 80 milionů korun. „Ještě je ve hře i zápis Ještědu do seznamu UNESCO, které má určité podmínky. Interiéry by se musely dostat do podoby, která by se blížila původnímu návrhu, a to by si samozřejmě vyžádalo také peníze,“ dodal člen zastupitelstva Libereckého kraje Radim Zika (ODS).

Podle příznivců Ještědu je už ale teď za pět minut dvanáct. Pokud se nenajde nový vlastník ochotný zafinancovat nutné opravy, hrozí Ještědu postupné chátrání. „Vzhledem ke klimatickým podmínkám, které na tom kopci jsou, si myslím, že by to opravdu mohla být poslední rána, kterou by Ještěd mohl dostat,“ potvrdil již v listopadu loňského roku autor knihy „Fenomén Ještěd“ Jiří Jiroutek. Tak černě to ale kraj nevidí, od úmyslu Ještěd koupit zatím neustoupil. Hejtman Eichler doplnil: „Není to tak, že by nová rada tento projekt smetla se stolu a řekla: my Ještěd nechceme. Stále si myslíme, že je to velmi významná památka nejenom pro Liberecký kraj, ale i pro celou ČR.“

Ve vyjednávání o podobě kupní smlouvy proto bude kraj pokračovat, České radiokomunikace ale zatím odmítají její sporné body jakkoli komentovat.