Jihočeské lékárny a nemocnice od února bez poplatků

České Budějovice - Zastupitelé Jihočeského kraje dnes odhlasovali úhradu poplatků za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních a lékárnách. Od února mohou lidé podepsat darovací smlouvu, čímž přijímají darem od kraje poplatek za ošetření, hospitalizaci a recept na léky. Na úhradu poplatků vyčlenil kraj ze svého rozpočtu 100 milionů korun.

Poplatky si pojištěnci zdravotních pojišťoven i mimo Jihočeský kraj mohou nechat vrátit v sedmi krajských nemocnicích v každém bývalém okresním městě, u záchranné služby a v Psychiatrické léčebně Lnáře. Nebudou také muset platit třicetikorunový poplatek za recepty za léky v nemocničních lékárnách.

Právě vracení peněz v krajských lékárnách považují ostatní lékárníci za diskriminační. „My na vás budeme muset podat žaloby, protože jinak se to nedá ustát. Jak my máme propustit své zaměstnance a dívat se na to, jak v krajských zařízeních je fronta,“ podotkl při jednání zastupitelů majitel písecké lékárny Marek Bárta. Zdůraznil, že v lékárnách na malých městech nezbudou peníze ani na platy zaměstnanců. Podle krajské radní pro zdravotnictví Ivany Stráské (ČSSD) ale lékárny živí i volný prodej léků a navíc některé už delší dobu zákazníkům poplatky v různé formě vracejí.

„Každý z pacientů se však bude moci rozhodnout, zda bude chtít dar kraje přijmout, či nikoliv,“ řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Regulační poplatek zaplatí kraj z peněz, jež uloží přímo u zdravotnického zařízení. Pacienti si tak peníze nebudou muset přinést. V nemocnicích a na místech, kde se nyní poplatky vybírají, jen podepíšou darovací smlouvu, čímž přijmou od kraje dar.

Jiří Zimola
Zdroj: ČT24