Spor o teplo v Liberci - účtování je podle regulačního úřadu v pořádku

Liberec - Energetický regulační úřad rozhodl, že účtování tepla v liberecké teplárně je v pořádku. Právě na něj se obrátili nespokojení zákazníci, kteří nesouhlasili s cenovou politikou teplárny. Závěr regulačního úřadu ale nechtějí přijmout a připravují odvolání. Spor o ceny a jejich účtování trvá v Liberci už přes rok. Část odběratelů proto odmítla podepsat s teplárnou smlouvy na letošní rok.

Energetický regulační úřad se sice za teplárnu postavil, nespokojené zákazníky to ale neuklidnilo. Nařízených 650 korun za gigajoul stále považují za nadsazenou cenu. Předseda Stavebního bytového družstva Sever Petr Černý se nechal slyšet, že z hlediska ceny surovin, které jsou nejnižší za posledních pár let, je stanovená cena nesmyslná.

Teplárna oponuje tím, že smlouvy na dodávky paliva se uzavírají dlouhodobě a nelze s nimi hýbat ze dne na den. Člen představenstva společnosti Teplárny Liberec Tomáš Balcar potvrdil, že teplárna si je vědoma nižších cen surovin, ale odrazí se později. Jenže jen za poslední rok vzrostly ceny tepla v Liberci o 30 procent a právě to se některým bytovým družstvům nelíbí. Tvrdí, že teplárnu nic nenutí hledat úsporná opatření.

Předseda SBD Pozemní stavby Liberec Victor Šálek je toho názoru, že teplárna řeší problém s nárůstem nákladů tím, že ho v plné míře přesouvá na odběratele. Teplárna naopak poukazuje na to, že od ledna cenu o 40 korun snížila, a také na to, že současných 658 korun odpovídá vloženým nákladům. Člen představenstva společnosti Teplárny Liberec Tomáš Buzín poukázal na fakt, že ERÚ potvrdil, že ceny liberecké teplárny nejsou v současné době mimo zákonný rámec.