Bič na řidiče v Budějovicích nebude - antimonopolní úřad zrušil tendr

Brno - Antimonopolní úřad zrušil tendr na měření rychlosti v Českých Budějovicích. Město chtělo měřit rychlost na deseti křižovatkách, zakázka měla za pět let vynést stovky milionů korun. Obsahovala ale několik chyb, které mohly výrazně ovlivnit výsledek soutěže. Pokud město bude chtít měřit rychlost, bude muset vypsat zcela nové výběrové řízení. Pokutu ale České Budějovice platit nebudou, protože s vítězem soutěže nepodepsaly smlouvu. Řidiči zdržení projektu spíše vítají.

Radary, které chtělo město nainstalovat, nejen zaznamenají přestupek, ale připraví k němu i protokol s fotografií, který poslouží jako důkaz ve správním řízení. České Budějovice si měly radary pronajmout za 10 tisíc korun měsíčně, provozovat je měli městští strážníci. Firma měla zajistit servis radarů, za což by jí radnice platila určité procento z vybraných pokut. 

Jenže antimonopolní úřad při zkoumání tendru zjistil, že radnice po uchazečích požadovala některé dokumenty, které příslušné předpisy vůbec nevyžadovaly, a atesty, které už neplatily. Postup zadavatele proto mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. „Byly požadovány certifikáty, které se už nevydávají,“ komentoval rozhodnutí předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. Náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová je z rozhodnutí antimonopolního úřadu rozladěná.

Verdikt je pravomocný, protože radnice a vítězná firma CZECH RADAR neuspěly s odvoláním. Nyní mají ještě možnost podat žalobu k brněnskému krajskému soudu, i tak se ale musí verdiktu ÚOHS podřídit. Pokud město vyhlásí nové výběrové řízení, firma CZECH RADAR se podle své mluvčí do něj přihlásí.

Měření rychlosti městskou policií loni zákonodárci zakázali v silničním zákoně. Ještě před koncem roku ale prezident Václav Klaus podepsal novelu, která to ve vymezených úsecích opět umožňuje.