Asijské tržnice v Česku končí

Folmava - Vyhlášené asijské tržnice, symbol západočeského příhraničí, pomalu končí. Stánkový prodej přestal Vietnamcům vynášet, prodejci opouštějí tržnice a snaží se uplatnit v jiných profesích. Rozsáhlé areály se rychle vyprazdňují a města pro ně budou muset najít jiné využití.

Vyhlášeným asijským tržnicím opravdu odzvoní, nebude to dlouho trvat. Vietnamci zavírají jeden stánek za druhým, některé areály budou na prodej, jiné k pronajmutí. Například Svatá Kateřina už má svoje zájemce o koupi, prostranství chtějí využít pro služby motoristům. Vietnamci se snaží uplatnit, kde se dá. Někteří hledají práci jako dělníci a ti, co se díky stánkovému prodeji trošku zmohli, začínají podnikat sami.

Svatá Kateřina, Broumov, Železná, Folmava, Rozvadov, Železná Ruda jsou místa, kam za levnými nákupy dlouhé roky jezdili zákazníci od nás i ze sousedního Německa. Letos už je všechno jinak. Podle vietnamských prodejců je obchod špatný a prodává se málo. „Z Německa už taky moc lidí nakupovat nejezdí,“ dodala majitelka kiosku na Folmavě Marie Hašková.

Stánkový prodej přestal vynášet zhruba před rokem, mimo jiné i kvůli zesílenému tlaku celníků. Každá razie znamenala pro trhovce velké ztráty, německých zákazníků navíc ubývalo kvůli posilující koruně. „Tady přímo v Rozvadově bylo zhruba přes 60 Vietnamců, kteří prodávali tady na tržnici. V současné době je jich tady asi 12 a stejně velký úbytek je i na Kateřině,“ prohlásil starosta Rozvadova Jindřich Červený (nez.). Marie Hašková doplnila: „Vietnamci odcházejí, odjíždějí domů. Teď slavili Nový rok, odjeli a už se asi nevrátí, zmizeli.“

Asijci odcházejí do vnitrozemí a snaží se prosadit v jiných oblastech podnikání. Otvírají si restaurace, večerky s potravinami, ale i kadeřnictví nebo nehtová studia. Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter je přesvědčený o tom, že do tří let tržnice zmizí z Česka definitivně. Dnes už je tady druhá generace Vietnamců, kteří úspěšně absolvují středoškolské a vysokoškolské vzdělání, ti ve stáncích rozhodně pracovat nebudou, půjdou do podniků. Všichni drobní obchodníci se postupně přemístí do kamenných obchodů. Odpovídá tomu nakonec i vývoj vietnamské problematiky jinde ve světě.