Po opravě plynovodu u Křepkovic se obnovují dodávky

Karlovy Vary - Plynařům se v noci podařilo odstranit vážnou závadu na vysokotlakém plynovodu u Křepkovic, kvůli níž zůstalo od úterního večera bez dodávek plynu téměř 2000 odběratelů převážně na Karlovarsku. Od dnešních 06:00 začal do porušeného úseku potrubí znovu proudit plyn a pokračuje ke koncovým odběratelům. Skončil i stav nouze vyhlášený ve středu dopoledne. Většina domácností už může na plynových vařičích opět ohřívat jídlo, teplo proudí i do radiátorů.

Nepříjemná noc postihla především obyvatele Teplé a Toužimi, kde vytápí plynová kotelna panelové sídliště. Lidé měli zároveň štěstí, že teploty neklesly tak hluboko pod bod mrazu jako v minulých týdnech. Odstávka plynu postihla i školáky, kteří zůstali doma. Vysvědčení jim učitelé rozdali už ve středu a dnes měli volno.

„Provoz plynovodu a zásobování odběratelů odpovídá standardní situaci, a proto bylo možné stav nouze odvolat,“ informoval regionální mluvčí RWE Transgas Jiří Bezděk. Při korekci narušeného plynovodu, jehož havárii nejspíše způsobila technická závada materiálu, vyměnili technici 12 metrů potrubí. „Škody zatím nejsou vyčísleny, ale půjde určitě o několik desítek tisíc korun. Dále pokračuje také vyšetřování příčin havárie,“ konstatoval Bezděk.

Pro úplné obnovení dodávek a otevření hlavních uzávěrů plynu je nutná spolupráce s odběrateli. Plynaři museli obejít všechny domácnosti a přesvědčit se, že lidé nenechali puštěné sporáky. Zjišťovali také, jestli v domácnostech nejsou poškozené plynové spotřebiče. V panelových domech dělali plynaři i tlakové zkoušky, aby se ujistili, že plyn skutečně někde neuniká. „Když na odběrném místě nikdo nebude, necháme tu zprávu s kontaktem na poruchovou linku 1239. Tady zákazníky informujeme o dalším postupu a na místo přijede technik, který otevře uzávěr,“ uvedl Tomáš Tichý, jednatel společnosti RWE Distribuční služby.