Ve Stříbře vyrostou větrné elektrárny, zastupitelé projekt ČEZu posvětili

Stříbro - Odpůrci větrného parku u Stříbra neuspěli, gigant ČEZ tam elektrárny přeci jen postaví. Zastupitelé Stříbra dali této investici za půl miliardy korun zelenou, přestože lidé v referendu byli proti. Vedení města uvádí, že kvůli malé účasti lidí nebylo referendum platné, a tudíž pro ně ani závazné. Krátce po něm přitom tvrdili opak a slíbili respektovat názor lidí. Do červnového zastupitelstva bude hotový návrh smlouvy radnice s ČEZ.

„Je to pro nás dobrá zpráva,“ reagoval šéf projektu Ladislav Březina z ČEZ Obnovitelné zdroje. Investor nyní začne jednat s majiteli pozemků na katastrech obcí Těchlovice a Otročín o výkupech nebo pronájmech půdy. V nejbližší době začne měřit intenzitu větru. „Na katastru Otročína postavíme šedesátimetrový meteorologický stožár, kde se bude zhruba rok měřit ve třech výškových úrovních,“ uvedl Březina. Stavební povolení je otázkou několika dnů. Ve druhé polovině roku vybere ČEZ zpracovatele posudku EIA (vlivu stavby na životní prostředí) a koncem letošního roku podá krajskému úřadu oznámení o EIA, která se pak začne projednávat.

Hlasování skončilo patem, platí tak loňské usnesení 

Šest zastupitelů hlasovalo pro stavbu a šest proti. Jeden člen nejvyššího orgánu města se zdržel a dva nehlasovali. Vzhledem k tomu, že hlasování skončilo patem, platí podle Nenutila usnesení schválené před rokem, které schválilo záměr výstavby.

ČEZ, který bude teprve zkoumat efektivitu lokality, oznámil městu loni v říjnu, že redukuje počet strojů z původních 13 na šest až sedm. „S nejvyšší pravděpodobností bude větrných elektráren šest,“ řekl Březina. Každý stroj má mít výkon dva až tři megawatty a výšku včetně vrtule 150 metrů. Jeden větrník přijde zhruba na 80 milionů korun. Přípravné práce, projekty, posudek EIA, územní a stavební řízení a výstavba by trvaly až do roku 2012. „V Plzeňském kraji připravujeme ještě lokalitu Zhoř u Stříbra, kde by mohly být maximálně tři stožáry,“ dodal Březina.

Ve smlouvě s ČEZ, kterou bude schvalovat červnové zastupitelstvo Stříbra, budou jasně dané kompenzace ve prospěch města. Podle informací z veřejných prezentací by ČEZ za každý stroj platil v průměru zhruba 250.000 korun ročně po dobu 20 let. Dalších 20 haléřů by dostalo za každou kilowatthodinu nad pět milionů vyrobených kWh na každém zdroji. Po 20 letech ČEZ buď větrník zlikviduje, nebo bude dál platit stejnou roční sumu.