Společný projekt obcí Doubrava a Bad Elster oživí region

Doubrava (Ašsko) - V Karlovarském kraji by mohly už za pár let vzniknout další lázně, Doubrava u Aše získala osvědčení o výjimečné kvalitě nedávno objeveného pramene. Tamní radnice teď společně s německou stranou připravuje projekt oživení regionu, který by měl přilákat také investory.

Už v roce 2003 nechala radnice v Aši provést průzkumné vrty ve vesničce Doubrava. Rozbor vody pak potvrdil výjimečnost pramene, který vloni získal od ministerstva zdravotnictví osvědčení o tom, že je léčivý. „Řadí se k těm zajímavějším pramenům. Svojí mineralizací a svým proplyněním, svým obsahem stopových látek a železa se přeci jenom vymyká,“ potvrdil hydrogeolog Tomáš Vylita z Karlových Varů.

Podle starosty Aše Dalibora Blažka (ODS) má teď zapomenutý kout šanci na rozvoj, velkou výhodou je blízkost největších saských lázní: „Naším záměrem je v Doubravě podpořit cestovní ruch, lázeňství. Proto připravujeme spolu s Bad Elsterem velký projekt, který by měl řešit revitalizaci.“ Podnikatel Michal Zaťko z Doubravy doplnil: „Po válce tady bylo asi tisíc obyvatel a dnes jich je necelá stovka. Rozvoj by tedy měl následovat.“

Doubravu s Německem spojuje přechod, který od podzimu slouží i pro osobní dopravu. Proti jeho otevření obě radnice neúspěšně bojovaly, silnice totiž zasahuje do ochranného pásma pramenů na české i německé straně. „Už před třemi roky jsme měli problémy s čistotou vzduchu a teď, když se otevřely hranice, je tady jistota, že provoz bude daleko větší,“ uvedl starosta saského Bad Elster Christoph Flämig (nez.). Slova starosty Flämiga nakonec potvrdily i výsledky měření, Doubravou projede měsíčně 10 tisíc aut, to může pramen ohrozit. Starosta Blažek dodal: „Budeme muset tu komunikaci nějakým způsobem odklonit.“

O peníze na společný česko-německý projekt chtějí obě radnice zažádat do dvou let. Pokud budou mít zájem i investoři, mohly by se z Doubravy stát lázně už v roce 2015.