Na Jičínsku si silničáři zřejmě vyslouží pokutu za prořezání keřů u silnice

Jičínsko - Silničáři z Novojičínska prořezali keře u silnice nedaleko Milkovic na Jičínsku bez potřebného ohlášení. Když na to přišli místní obyvatelé, mýcení museli zastavit. Případ začala vyšetřovat Česká inspekce životního prostředí. Nejenom kácení stromů, ale i prořezávání keřů má totiž svá pravidla a při jejich porušení hrozí sankce, jak uvedl Marek Beránek z České inspekce životního prostředí.

Občanský aktivista z Milkovic Stanislav Penc upozornil na tvorbu sněhových jazyků na vykácených místech, zároveň připomněl, že křoví často slouží jako hnízdiště pro ptáky. Podle České inspekce životního prostředí je to jasné porušení zákona, za které správě silnic, tedy organizaci zřizované Královéhradeckým krajem, hrozí až milionová pokuta.

Mluvčí Královéhradeckého kraje Petr Vinklář potvrdil, že ze strany správy silnic došlo k pochybení. Případů neoprávněného mýcení dřevin nebo jejich poškozování loni inspektoři v celé republice řešili 300. Počet podnětů ze strany obyvatel rok od roku roste. Na problém reaguje novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou nyní posuzuje sněmovna.

Podle tohoto návrhu by mělo být každé kácení podél silnic a železnic posuzované ve správním řízení.