Spalovnu na Pardubicku nikde nechtějí

Pardubicko - O výstavbě spalovny na Pardubicku se mluví už celá léta. Nejprve se chystala spalovna na komunální odpad v Opatovicích nad Labem, potom na nebezpečný odpad v Rybitví. Teď to vypadá, že oba projekty skončí jen na papíře. Bývalé vedení Pardubického kraje několik let přesvědčovalo obyvatele regionu o nutnosti postavit spalovnu, ale marně.

Radní Pardubického kraje Petr Šilar (KDU-ČSL), dříve zodpovědný za životní prostředí, sdělil, že výstavba spalovny je začleněna do plánu odpadního hospodářství. Ovšem obyvatelé měst a obcí, u kterých měla spalovna stát, vytrvale protestovali. Zastupitel Pardubic Jan Linhart (SZ) vidí chybu v tom, že se výstavba spalovny nijak neprojednala a okamžitě se vyhlásil záměr.

Teď se nahlas začalo mluvit o spalovně na komunální odpad ve Chvaleticích, protože lidé z Opatovic, kde měla původně stát, její výstavbu odmítli. Takový záměr ovšem starostku Chvaletic Blanku Zaklovou překvapuje. Říká, že oficiálně nikdo s nikým z obecní samosprávy o výstavbě spalovny nediskutoval. Spalovně na nebezpečný odpad chce kraj zabránit, o výstavbě spalovny na komunální odpad je ochoten jednat, jak potvrdil náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD).