Liberecký hejtman rozzlobil svými výroky libereckou nemocnici

Liberec - Velké pobouření vyvolal mezi zaměstnanci liberecké nemocnice hejtman Stanislav Eichler. Podle něj nemocnice jako akciová společnost nevěnuje pacientům takovou péči, jako kdyby byla neziskovou organizací. V liberecké nemocnici to vře, zdravotníci teď žádají po hejtmanovi omluvu.

ČSSD už před volbami prohlašovala, že chce nemocnice přeměnit na neziskové organizace, jde tedy vlastně o jakýsi ideologický spor, než o nějaké prohlášení, které by se opíralo o skutečnou analýzu stavu hospodaření nebo poskytování zdravotnické péče. Proto ten výrok lékaře a sestry tolik pobouřil, hejtmanovo odůvodnění, proč chce zrušit současný statut zařízení, je doslova rozlítilo. „Akciová společnost má přirozeně tvořit zisk a pak ho logicky musí tvořit na úkor zdravotní péče,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) pro Český rozhlas.

Pro pacienty děláme maximum, oponují zdravotníci, a je jedno, jestli jsme zaměstnanci akciové nebo jiné organizace. Po hejtmanovi chtějí omluvu. Primář ARO a předseda Lékařského odborového svazu Nemocnice Liberec Dušan Morman uvedl: „Dotklo se nás to, snažíme se poskytovat lepší péči a její rozsah jsme určitě neomezili.“ Jen za poslední rok zvýšila nemocnice objem operací a poskytnuté péče o dvacet procent oproti předchozím letům. „Výrazně jsme zkrátili čekací lhůty těch nejsložitějších operací. Nevím, zda nějakým způsobem šidíme pacienty, nejsem si toho vědom,“ ubezpečil generální ředitel Nemocnice Liberec Luděk Nečesaný.

Také po ekonomické stránce není nemocnici co vyčítat. Luděk Nečesaný doplnil: „Tak si to srovnejme: rok a půl zpátky byla nemocnice příspěvkovou organizací s dluhem čtvrt miliardy korun, měsíčně 10 milionů ztráty. Současný stav - pozitivní hospodářský výsledek. Vedení kraje přesto trvá na přeměně nemocnice na neziskovou organizaci, akciová společnost podle něj skýtá řadu nebezpečí. Hejtman Eichler dodal: “Hrozí vyvedení majetku kraje, vyvedení majetku nemocnic do soukromých rukou.„ Primář Morman však nesouhlasí: “Cítím to jako politické rozhodnutí, které nemá žádné racionální opodstatnění."

Kraj je ale neoblomný a na transformaci nemocnice trvá. Podle nemocnice však takový postup reálný není, v nemocnici je druhým akcionářem město Liberec, které se zatím jakýmkoli změnám brání. A i kdyby se nebránilo, nemocnici jako akciovou společnost nelze zrušit ze dne na den. Jsou zde platné smlouvy s pojišťovnami, s různými dodavateli léků a podobně. Musí také proběhnout úplně nové výběrové řízení na ministerstvu zdravotnictví, které musí znovu posoudit celý rozsah lůžkové péče v Libereckém kraji. Jedná se skutečně o proceduru, kterou nelze stihnout během pár měsíců, reálný odhad je nejdříve leden 2011. Ovšem za předpokladu, že s tím bude souhlasit liberecká radnice jako druhý akcionář, bez jejího souhlasu nejde totiž v nemocnici dělat žádné majetkové a personální změny.