Kraje se neshodly na dopravní značce o povinné zimní výbavě

Karlovy Vary - Zimní pneumatiky v karlovarské části Krušných hor nejsou povinné, ale v ústecké ano. Karlovarský kraj příkazové značky totiž nepovolil. Podivnou situaci kritizují strážníci i zástupci radnice na Božím Daru.

Jestliže na severní stranu Klínovce smějí řidiči jen s kvalitní zimní výbavou, do těch nejvyšších partií Krušných hor ale mohou z druhé strany bez řetězů i na letních pneumatikách. Strážníci na Božím Daru jsou bezmocní. „Určitě řidiči můžou argumentovat tím, že přijeli ze strany, kde značky nebyly,“ říká Ladislav Nejedlý, Městská policie Boží Dar.

Kvůli častým nehodám řidičů na letních pneumatikách na jediné příjezdové silnici do hor žádali záchranáři značku, která by nařídila zimní výbavu na všechny důležité horské silnice. S tím však neuspěli. „K užití značky je nutné splnit podmínky stanovené zákonem a vyhláškou o dopravních značeních. Podmínky splněny nebyly, proto jsme k žádosti dali nesouhlasné stanovisko,“ vysvětluje rozhodnutí mluvčí karlovarské policie Zdena Papežová. „Když tam řidič přijede, není vůbec informován, kde jsou ty značky umístěné. Také musí mít možnost se s vozidlem otočit nebo na místě vyměnit zimní pneumatiky,“ uvádí náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil.  

Starosta Božího Daru takový výklad pravidel odmítá. Podle něj mají řidiči stejné možnosti na obou stranách Krušných hor. „Ústecký kraj to pojal velmi velkoryse a mám dojem, že to plní svou funkci. Karlovarský kraj začíná být v této záležitosti poněkud úzkoprsý,“ domnívá se starosta Božího Daru Jan Horník.

Radnice chce o umístění značky s krajem znovu jednat. Starosta Božího Daru zároveň doufá, že značky přikazující zimní výbavu budou před Božím Darem alespoň na příští zimní sezonu.