Ústecko: Krajská zdravotní údajně zmanipulovala nákup nových rentgenů

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, má další problém. Někteří lékaři obviňují její vedení z manipulace při soutěži na dodávku nových rentgenů. Podle nich společnost upřednostnila švýcarského výrobce. Za stejnou cenu přitom mohla pořídit kvalitnější přístroje. Nové vedení společnosti už nařídilo kontrolu zakázky.

Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět krajských nemocnic, pořídila do nemocnic v Teplicích a Mostě přístroje společnosti Swiss Ray. Lékaři tvrdí, že původně byli ve hře i jiní výrobci. Ti, s jejichž přístroji už nemocnice pracují. „Firma Siemens měla dodat kompletní rentgen do Teplic a firma Philips do Mostu. Bylo to také proto, abychom pak měli slevy na opravy a podobně,“ tvrdí mostecká lékařka Alena Dernerová. „Jednalo se o standardní výběrové řízení. Krajská zdravotní v žádném případě nespecifikovala konkrétní přístroje,“ hájí Krajskou zdravotní její mluvčí Jiří Vondra. „Vím, že je to problém starého managementu, starého představenstva,“ říká současný předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda. „Já a mnozí zdravotníci to považujeme za plýtvání penězi svěřenými do péče krajem,“ zdůrazňuje Alena Dernerová.  

Peníze na rentgeny získala Krajská zdravotní z evropských fondů. Nové přístroje se postupně objeví ve všech nemocnicích. Část odborníků ale tvrdí, že Krajská zdravotní firmu Swiss ray protežuje. Ta to odmítá. „Já za tím vidím lobbing,“ je přesvědčena Alena Dernerová. „Obáváme se, zda tato aktivita není naopak snahou ovlivnit budoucí dodávky pro Krajskou zdravotní ve směru k určitým firmám,“ vyslovuje určité podezření Jiří Vondra. A nové vedení Krajské zdravotní rozhodlo, že spornou zakázku prověří.